Een correcte inschatting van het vermogen bij erfbelasting

Belasting
full-icon

Een correcte inschatting van het vermogen bij erfbelasting

Robin van den bogaard   -   Donderdag 2 april 2015  

De erfbelasting is een belasting die wordt aangerekend op de erfenis die u als erfgenaam van een derde ontvangt. Om aan te geven wat het exacte voordeel is waar u van kunt genieten bent u verplicht om de zogenaamde erfbelasting aangifte te voltrekken. Bij deze aangifte wordt er in een document tegenover de Nederlandse belastingdienst bekend gemaakt hoeveel inkomsten u krijgt uit de erfenis alsook hoeveel schulden u nog dient te betalen. Het verschil tussen beide bedragen zal uiteindelijk van doorslaggevend belang zijn voor de erfbelasting die u moet betalen.

Looptijd van 8 maanden

Omdat het vaak alles behalve eenvoudig is om een correct beeld te krijgen van het exacte vermogen van de overledene wordt er door de belastingdienst steeds een looptijd toegekend van 8 maanden. Binnen deze periode heeft u de tijd om te onderzoeken welke gelden er exact naar u zullen worden overgemaakt en welke mogelijke schulden er nog dienen te worden betaald. Het wordt in ieder geval steeds aangeraden om optimaal gebruik te maken van deze tijd, want niet zelden vallen er enige tijd na het overlijden nog enkele lijken uit de kast.

Bekende en onbekende schulden

Bij het berekenen van de erfbelasting wordt er een afweging gemaakt tussen de gelden die u als erfgenaam zult ontvangen en de kosten die u nog zult moeten betalen. Op basis van deze afweging kan in eerste instantie worden bepaald of u de erfenis al dan niet accepteert. Doet u dit, dan zult u rekening moeten houden met de aanrekening van een bepaalde erfbelasting, althans wanneer de opbrengst voor u hoger uitvalt dan de kosten en schulden. Omdat er bij een erfenis ook verdoken schulden van toepassing kunnen zijn is het steeds aan te raden om hier grondig uw tijd voor te nemen en eventueel gebruik te maken van de diensten van een fiscaal adviseur.


Nieuwste artikelen
Goedkoopste autoverzekeringen

Zondag 8 maart 2015