Bestaande koophuizen worden steeds aantrekkelijker

Crisis
full-icon

Bestaande koophuizen worden steeds aantrekkelijker

André   -   Vrijdag 22 augustus 2014  

huizenverkoop cijfersDit is alweer de derde maand op rij dat de verkoop van koophuizen toeneemt. Wat ook heel hoopvol is voor de huizenmarkt is het nieuws dat de verkoop van bestaande huizen in de lift zit. Dit is met veertig procent gestegen en dat is flink, meent Jacob Schoenmaker. Eindelijk kunnen we dit jaar weer met trots zeggen dat de huizenmarkt weer op weg is naar stabiliteit.

Eerst bestaande bouw, dan nieuwbouw

Het komt gelukkig langzaamaan weer op gang en in 2015 wordt verwacht dat de woningbouw het ook weer wat drukker gaat krijgen. De bestaande woningen zitten nu in de lift en daarna zullen de nieuwbouw woningen volgen. Toch zal het een uitdaging zijn om zo lang qua financiën te moeten wachten om nieuwbouwprojecten ook aan de man te kunnen brengen. Dat is een kwestie van vertrouwen, geduld en het hebben van flinke reserves. Mensen zullen vanzelf weer voor nieuwbouw kiezen, gezien het feit dat daar veel voordelen aan zitten. Denk aan het zelf kiezen van de vloer, inbraakbeveiliging, zoals een cilinderslot en alle andere dingen die je huis helemaal jou maken.

Optimistisch

Dat het nu een stuk beter gaat dan voorgaande jaren betekent niet dat we dit jaar alweer op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar. Hoewel we in juli 2008 woningen voor gemiddeld 19,1 procent meer geld verkochten dan we in juli 2014 hebben verkocht, mogen we toch zeker optimistisch zijn, omdat we weer in de plus zitten qua verkopen. We zijn er dus nog lang niet, maar het stabiele begin is er.

We willen naar de randstad

Niet overal is er sprake van dezelfde cijfers, stijgingen en dalingen. Zo blijft de huizenprijzendaling in Zeeland, Groningen en Drenthe maar doorzetten, terwijl Amsterdam het juist weer heel erg god doet. Daar ontvangen woningeigenaren regelmatig biedingen boven de vraagprijs. De gedachte dat mensen door de komst van internet en het moderne werken niet perse meer in de binnenstad willen wonen blijkt een fabeltje te zijn. We willen nog steeds het liefst in de randstad wonen en dat bevestigen de huizenverkoop cijfers alleen maar. Haarlem en Amsterdam zijn de favoriete steden waar men wil wonen, zo blijkt uit de verkoopcijfers.


Nieuwste artikelen
Goedkoopste autoverzekeringen

Zondag 8 maart 2015